06-02-07

Feesten als de beesten ...

Op mijn vorig “blogje” kreeg ik een reactie van Christine dat me toch wel even aan het denken heeft gezet. Vrij vertaald: “Welke idioot begint nu te schilderen, het “huishouden te runnen”, etc. wanneer hij zijn einde voelt naderen ?”

Eigenlijk is dat wel waar. Ik heb vroeger ook “tussen pot en pint” gefilosofeerd wat ik de zou doen wanneer ik nog maar enkele maanden te leven had. Eigenlijk zou ik er maar eens lekker aan moeten beginnen. Alle verantwoordelijkheden overboord gooien, een “fuck you” aan de maatschappij, ikke ikke ikke, champagne, …
Ik vraag me eigenlijk af hoeveel mensen dit eigenlijk doen ? In 2000 bezocht ik een arts in het Universitair Ziekenhuis in Leuven en toen kwam de eerste maal de “harde boodschap” dat ik nog 1 tot 1 ½ jaar te leven had. Als ik toen aan mijn “IK”-project begonnen was dan was ik nu een uitgeput, alcoholisch wrak. Waarschijnlijk ook platzak en heel alleen.

Wat is het alternatief ? Flirten met de statistieken, Carpe Diem, bewijzen dat je sterker bent dan het “beest”. Af en toe lees je over “het gevecht tegen de Kanker”. Laten we eerlijk zijn: met “gevecht” bedoelen we het lijden, het afzien, de dag dat je haar uitvalt, die keer dat je behandeld word als een klein kind, … Het is geen gevecht tegen de ziekte maar tegen jezelf en je omgeving. Het gevecht tegen de ziekte berust louter op toeval. Waarom werkt een behandeling bij de één en niet bij de ander ? Waarom verdwijnt “het beestje” soms om dan weer in vol ornaat weer op te duiken ? De Lotto van het leven …

Waar schep je dan wel genoegen in ? Je omgeving bewijzen dat je nog “de oude” bent, dat je anders bent dan “de rest” (de film-kankeraars van Hollywood), de kleine dingen van het leven, …

Misschien is dit allemaal “gelul” en moet ik dit overlaten aan professionele psychologen. Ik speel mijn spel en soms voel ik mij goed, soms voel ik mij slecht. In plaats van verre reizen, wilde nachten, … ga ik straks wat schilderen. Geen beter gevoel dan iemand “gelukkig” te maken. Geen beter gevoel dan “anders te zijn dan de rest”.

“Make a wish” ? Het bericht dat ik nog exact X dagen te leven heb, een miraculeuze (tijdelijke) genezing gedurende die X dagen (helemaal de oude, misschien zelfs 20 jaar jonger) en dan … “feesten als de beesten”. Olé.

09:23 Gepost door Luc in Kanker | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Dag LucIk weet niet hoe het komt, maar een reactie op dit bericht verscheen bij je allereerste bericht van 06/2005.Misschen best de blog openen met de meest recente pagina.

Gepost door: Pierle | 06-02-07

schilderen! Kon ik ook maar schilderen ,ik kwam efkes helpen al was het maar om even met je te babbelen, en een kopje of borreltje te drinken, want al dat laatste kan ik volgens onze dochter het beste,misschien heeft ons Elly wel gelijk!!!!!!

Gepost door: Maria | 06-02-07

Het is mooi hoe jij het opvat, en waarschijnlijk ook de manier om voldoening, plezier en de moed te blijven opbrengen om door te gaan.
Nuttig bezig zijn op je eigen tempo en je eigen manier.
Groetjes

Gepost door: Katy | 06-02-07

vernieuwde look hello,
wat zie ik een vernieuwde look van je blog, tof, krijg je ook al een beetje het verslaafde gevoel van een blog?
Je kan inderdaad filosoferen over hoe je als je weet dat je gaat sterven je laatste dagen invult.
Maar ik denk ook dat ik het zou doen zoals jij, gewoon verder doen met mijn leven, allez met de mogelijkheden die je dan nog krijgt natuurlijk.
Ik bewonder het toch heel erg hoe jij deze ziekte draagt, en wie weet gebeurt er een wonder, mijn grootvader had ook darmkanker, en de dokters gaven hem nog zes maanden, hij heeft nog 14 jaar geleefd, wie weet overkomt jou dit ook, ik zou het echt wel willen voor jou want ik denk dat jij een tof mens bent.
groetjes, en veel plezier met je schilderwerk

Gepost door: emily | 07-02-07

Gelijk heb je Luc. Gewoon doen waar je zelf zin in hebt en als daar klusjes bijhoren maakt dat toch niet uit hé. Zolang je je er maar goed bij voelt. En als je dan op de koop toe ook nog iemand anders blij maakt op die manier is dat mooi meegenomen.

Gepost door: Elly | 07-02-07

Papa ik hou van je.

Gepost door: Caroline | 21-07-08

De commentaren zijn gesloten.