14-02-07

Afasie ...

Slecht nieuws vandaag. Gisteren was ik mijn zuster op uitstap naar de Westhoek. Rond het middaguur hadden we eerst iets gegeten en daarna het “Flanders Fields Museum” in Ieper bezocht. Op het einde van het bezoek begon ik me “slecht” te voelen. Terug in de wagen bleek ik mij niet meer te kunnen uitdrukken. Ik wist wat ik wou zeggen maar het kwam er niet uit. Het bleek “Afasie” te zijn:
Onvermogen juist te spreken, hoewel de spiertjes die nodig zijn voor de uitvoering van de spraakbewegingen en hun zenuwvoorziening intact zijn. Afasie is een taalfunctiestoornis ten gevolge van een hersenbeschadiging bij iemand die voordien over een normale taalvaardigheid beschikte. De beschadiging bevindt zich in de zogenoemde taalgebieden van de dominante hersenhemisfeer (voor rechtshandigen vrijwel altijd de linker hersenhemisfeer).
Receptieve afasie: Afasie gepaard gaande met een stoornis in de gearticuleerde spraak, terwijl de actieve spraak incorrect en grammaticaal onjuist kan zijn. Soms is de taalexpressie zo ernstig gestoord dat deze volledig onbegrijpelijk wordt.

De aanval heeft drie kwartier geduurd en toen kreeg ik geleidelijk aan weer de controle over mijn spraak. Mijn zuster is gynaecologe en ik was dus in goed gezelschap. Telefoontje naar het ziekenhuis en recht naar Antwerpen. Ik was gefrustreerd maar redelijk kalm.
Onmiddellijk bij de oncoloog en hij vermoedt dat dit te maken heeft met een hersenletsel na de bestraling deze zomer (of nieuwe metastasen). Medrol (cortisone) werd verhoogd met een factor 5 en hop, naar de neurologe. Ze vermoedt dat het soort van epileptische aanval is geweest (dus nog wat extra pillen) Vrijdag een MRI en onmiddellijk een bespreking met een andere oncoloog.

Nu zeker geen wagen meer rijden, geen inspanningen, wat liggen wachten thuis tot vrijdag. Het moest er eens van komen. Shit !

Fysieke: redelijke goed alhoewel de verhoogde Medrol reeds voelbaar is.

10:16 Gepost door Luc in Kanker | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Shit... Dag Luc,
Shit is nog zacht uitgedrukt. Ik kan nog wel wat andere uitdrukkingen (die je ook zelf waarschijnlijk wel binnensmonds uitgeroepen hebt) om je gemoedstoestand te verwoorden.
Kalm blijven? Ja! Afwachten?Ja! Berusten?Nooit.
Hou deze leuze voor ogen: ONSA: "Opgeven: Nooit, Spirit: Altijd."
Sterkte!

Gepost door: Pierke | 14-02-07

Pierke - ONSA Hoi Pierke,

Ze zijn nog niet van mij af hoor. Ik hoop dat ze iets gaan vinden maar ik kijk op tegen bijkomende bestralingen, etc. Ik vond dat ik de laatste tijd goed bezig was en dit is (misschien) een behoorlijk tegenslag.
Ik ga wat proberen te "genieten" tot vrijdag.

Jouw situatie moet die van ons beide maar weer wat in evenwicht brengen. De volgende keer is het aan mij.

Gepost door: Luc | 14-02-07

F$*k that cancer...
Bah Luc, verschrikkelijk vind ik het. En dan die Medrol, ik word er superambetant van. Ik hoop dat het draaglijk is voor je. En voor de rest kan ik alleen maar duimen!!

Gepost door: Elly | 14-02-07

De commentaren zijn gesloten.